4 października 2011

KAPUSTA Z KOCIOŁKA

Zaletą dań z kociołka jest to, że są łatwe. Wszystkie składniki wkładamy do żeliwnego lub emaliowanego gara, zakrywamy, dusimy. Niczego wcześniej nie dosmażamy, niczego w trakcie nie podprawiamy, a gotowym daniem z kociołka możemy wykarmić...połowę miasta:))




  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • drobno pokrojona biała kapusta
  • 1 kg kiełbasy
  • 70 dkg wędzonego boczku
  • 20 dkg surowego boczku
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz ziołowy, pieprz naturalny, zioła prowansalskie, majeranek


  1. Umyte i wypłukane kapusty wkładamy do garnka, dodajemy pokrojone: wędliny i boczki.
  2. Doprawiamy, dodajemy koncentrat i mieszamy.
  3. Dolewamy litr wody, całość przykrywamy i dusimy ok. godziny na wolnym ogniu.



7 komentarzy:

Tomek Chełkowski pisze...

Z kociołka możemy wykarmić połowę miasta albo jak mówi przysłowie batalion wojska :)

Nemi pisze...

Lubię takie kociołkowe dania:)

bozena-1968 pisze...

Od paru dni ''chodzi'' za mną bigos , ale jak zobaczyłam ten przepis od razu wzięłam się za kapusty i już się gotują..Jutro będzie pyszne jedzonko.., bo na noc trochę nie bardzo objadać się takimi pysznościami..

"moje pasje" / estyka pisze...

:) oj :) małopolskie smaki :) U nas się to nazywa "prażone" tylko bez przecieru się robi i ze słodkiej kapusty ;)

Potrawa pisze...

Przyznam się, że im zimniej na dworze, tym bardziej kuszą mnie kociołkowe potrawy:))

dziqa pisze...

Wygląda przepysznie. Najlepsze dania z kociołka przyrządza się nad ogniskiem w kociołku żeliwnym. Wiem coś o tym, bo sama jestem fanką przyrządzania takich potraw.

Potrawa pisze...

Wygląda i smakuje, a jesień to idealna pora do serwowania takich potraw:))