11 października 2008

MATIASY W WARZYWACH


  • 1 seler
  • 1 kg matiasów
  • 5 marchewek
  • 3 średnie cebule
  • 2 pietruszki 
  • olej
  • koncentrat pomidorowy
  • ziele angielskie, listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu, sól
  1. Matiasy płuczemy kilka razy w zimnej wodzie.
  2. Umyte i obrane warzywa: pietruszkę, marchewkę, seler trzemy na grubych oczkach, cebulę kroimy w krążki.
  3. Całość podsmażamy na oleju w kolejności cebula i reszta, dolewamy wody i dusimy.
  4. W trakcie dodajemy przyprawy: listek laurowy, ziele angielski, ziarenka pieprzu, a następnie koncentrat pomidorowy.
  5. Dusimy do miękkości warzyw.
  6. Śledzie kroimy i przekładamy na zmianę z warzywami: raz ryba, raz warzywa.

Brak komentarzy: