14 grudnia 2007

PIECZEŃ Z GOLONKI PO BAWARSKU





  • 2 cebule
  • 2 golonki wieprzowe
  • 20 dkg makaronu
  • pół litra piwa
  • 3 dkg masła
  • kminek
  • sól i pieprz

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury ok 180 stopni.
  2. Pokroić cebule i rozłożyć w naczyniu do pieczenia.
  3. Włożyć golonki.
  4. Doprawić solą i pieprzem i posypać kminkiem.
  5. Wstawić do piekarnika.
  6. Piec ok 2-3 godzin i regularnie podlewając sosem powstałym podczas pieczenia mięsa.
  7. Zagotować makaron w dwóch litrach osolonej wody.
  8. Po upieczeniu mięsa wlać piwo i lekko podgrzać.
  9. Makaron podsmażyć na maśle.
  10. Podawać z golonką.

Brak komentarzy: